Acente

Acente, bir malın taşınması, sigortalanması, depolanması ve gümrüklenmesi gibi işlemlerinde müşterileri adına hareket eden ve belirli bir ücret karşılığında hizmet…

Açık Hesap

Açık hesap, ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanılan bir ödeme yöntemidir. Bu yöntemde, alıcı ve satıcı arasında önceden belirlenmiş bir kredi…

Ad-Valorem Tarife

Ad-valorem tarife, bir malın ithalat veya ihracat vergisinin, malın değerinin bir yüzdesi olarak belirlendiği bir tarife türüdür. Bu tarife türü,…

AKÇT

AKÇT, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun kısaltmasıdır. 1951 yılında imzalanan Paris Antlaşması ile kurulmuştur. AKÇT, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Belçika…

Akreditasyon

Akreditasyon, bir kuruluşun ya da bireyin belli bir standartta hizmet ya da ürün sağlama konusunda yeterliliğini resmi olarak onaylama işlemidir.…

Akreditif Amiri

Akreditif Amiri, ihracatçı ve ithalatçı arasındaki akreditif işlemlerinde, akreditif açan banka ile akreditifin alıcısı olan ithalatçı arasında bir bağlantı rolü…

Akreditif Lehdarı

Akreditif Lehdarı, bir akreditif işleminde alıcının (ithalatçının) bankasıdır. İthalatçı ve ihracatçı arasında yapılan anlaşma gereği, ihracatçı tarafından sevk edilen malların…

Akreditif

Akreditif, bir ihracatçı ile ithalatçı arasında yapılan bir ödeme yöntemidir. İhracatçı, malı gönderdikten sonra ödemesinin yapılmasını garanti etmek için bir…

Aktarma

Aktarma, gümrük işlemleri sırasında eşyanın bir araçtan diğerine aktarılması anlamına gelir. Aktarma işlemi genellikle birden fazla araca bölünmüş bir yükün…

Amir Banka

Amir Banka, akreditif işlemlerinde alıcının ödeme yükümlülüğünü karşılamak üzere açılan akreditifi düzenleyen ve akreditifi alıcının bankasına ileten bankadır. Amir banka,…

Anti-Damping Vergisi

Anti-Damping Vergisi, yabancı ülkeler tarafından ihracatı yapılan bir malın, ülkede yerli üreticilerin aleyhine “düşük fiyatlarla” satılması nedeniyle uygulanan bir ticaret…

Antrepo

Antrepo bir gümrük kavramıdır ve belirli koşullar altında mal sahibi veya yetkili temsilcisi tarafından kullanılabilen bir depolama tesisi anlamına gelir.…

Armonize Sistem Kodu

Armonize Sistem Kodu, uluslararası ticarette kullanılan ürünlerin tanımlanması ve sınıflandırılması için oluşturulmuş bir sistemdir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen…

Asıl Manifesto

Asıl manifesto, uluslararası taşımacılıkta bir gemi ya da uçakta taşınan yüklerin detaylarını ve bu yüklerin göndericisini ve alıcısını belirten resmi…

Avarya

Avarya, deniz yoluyla yapılan taşımacılıkta eşyanın hasar görmesi ya da kaybolması sonucunda ortaya çıkan zararın tazmini amacıyla sigorta şirketleri tarafından…

TARIC

Avrupa Toplulukları Entegre Tarifesi (TARIC), AB’nin ithalat ve ihracat vergilerinin yanı sıra ticaret politikaları tedbirlerini, gümrük vergilerini, vergi muafiyetlerini ve…

Aynı Eşya

“Aynı Eşya” terimi, Gümrük Birliği içerisindeki bir üye ülkeden diğerine yapılan ihracat veya ithalat işlemlerinde kullanılan bir kavramdır. Bu kavram,…

Ayni Sermaye

“Ayni sermaye” terimi, bir şirketin, nakit yerine mal veya hizmet gibi değerli varlıklarla özkaynaklarını finanse etmesini ifade eder. Bu durumda,…

Ayrıntılı Fatura

Ayrıntılı Fatura, ithalatta gümrük beyannamesinde beyan edilen malın ticari ve mali değerinin belirlenmesinde kullanılan belgelerden biridir. İthalatta kullanılan Ayrıntılı Fatura,…

Bağlayıcı Menşe Bilgisi

Bağlayıcı menşe bilgisi, bir ürünün hangi ülkenin malı olduğunu belirlemek için kullanılan bir kavramdır. Bu bilgi, ürünün menşe ülkesi tarafından…

Bağlayıcı Tarife Bilgisi

Bağlayıcı Tarife Bilgisi, ülkeler arasındaki ticarette uygulanacak olan gümrük vergilerinin ve diğer ticari önlemlerin belirlendiği bir liste veya cetveldir. Her…

Bağlı Muamele

Bağlı muamele, birbirine bağlı iki şirket arasında gerçekleştirilen mal ve hizmet ticaretidir. Bu ticarette, iki şirket birbirinden bağımsız değildir ve…

Bandrol

Bandrol, ürünlerin orijinalliğini ve kalitesini belirten bir etiket veya damga olarak kullanılan bir terimdir. Gümrük işlemlerinde, özellikle vergi veya telif…

Beyan Sahibi

Beyan Sahibi, bir malın ithalatı veya ihracatı sırasında beyannameyi veren kişidir. Gümrük işlemlerinde, beyan sahibi olarak yetkilendirilmiş bir kişi veya…

Beyan

Beyan, bir malın, eşyanın veya hizmetin gümrük işlemleri için bildirilmesi anlamına gelir. Gümrük beyanı, bir ülkeye giriş veya çıkış yapacak…

Beyanın Bağlayıcı Olması

Beyanın bağlayıcı olması, bir ithalat veya ihracat işlemi sırasında beyanda bulunan tarafın beyanının gümrük idaresi tarafından kabul edilmesi ve beyanın…

Beyanname

Beyanname, gümrük işlemleri için hazırlanan ve gümrük idaresine sunulan bir belgedir. İthalat ve ihracat işlemlerinde kullanılır ve ilgili eşyanın gümrük…

Bilgi Talebi

Bilgi talebi, gümrük işlemleri sırasında gümrük idaresinden alınacak bilgi veya belge talebidir. Gümrük mevzuatına göre, belirli koşullar altında, kişiler veya…

Bono

Gümrük işlemlerinde, özellikle dış ticaret işlemlerinde, ödeme garantisi sağlamak amacıyla kullanılan finansal araçlardan biridir. Bono, bir borç senedi türüdür ve…

Brüt Ağırlık

Brüt ağırlık, bir malzemenin ambalajı dahil olmak üzere tüm ağırlığıdır. Yani, ürünün kendisiyle birlikte ambalaj, palet ve diğer dış etmenlerin…

Bunker

Bunker, gemilerin yakıt ikmali yapması için özel olarak tasarlanmış bir depolama alanıdır. Genellikle gemilerin ana motorları tarafından kullanılan yakıt burada…

Dolaylı Temsil

Dolaylı temsil, bir ithalat veya ihracat işlemi sırasında, bir taraftan gümrük işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirilmiş bir gümrük müşaviri veya lojistik…

Dökme Eşya

Dökme eşya, yükleme ve boşaltma işlemlerinde özel olarak tasarlanmış kaplara veya taşıma araçlarına ihtiyaç duymayan, sıvı, gaz veya toz gibi…

Doğrudan Temsil

Doğrudan temsil, bir ithalat veya ihracat işleminde, gümrük işlemlerinin yapılması için yetkili bir kişinin veya şirketin, yetkilendirilmemiş bir kişinin veya…

Dış Ticarette Standardizasyon

Dış ticarette standardizasyon, ürünlerin standartlara uygunluğunu belirlemek ve standart dışı ürünlerin ticaretten çıkarılmasını sağlamak amacıyla uygulanan bir dizi kurallar ve…

Dış Ticaret Sermaye Şirketi

Dış ticaret sermaye şirketi, Türkiye’de faaliyet gösteren bir ticaret şirketi türüdür. Bu şirketler, yurt içinde veya yurt dışında üretim yapabilir,…

Demuraj

Demuraj, gemi veya yük sahibinin, taşıma sözleşmesinde belirtilen süreden daha fazla bir süre boyunca yükleme veya boşaltma yapılmasını beklemesi durumunda,…

Dara

Dara, bir aracın veya taşıtın, yükünü veya ağırlığını belirlemek için kullanılan boş ağırlığıdır. Gümrükte ise, bir konteyner veya nakliye aracının…

Damping

Damping, uluslararası ticarette bir ülkenin ihraç ettiği bir malın fiyatını, normal değerinin altına düşürmesidir. Damping, bir ürünün ihraç edildiği ülkede…

Damga Vergisi

Damga vergisi, bazı resmi belgelerin düzenlenmesi, imzalanması veya tescil edilmesi gibi işlemlerde ödenen bir vergi türüdür. Gümrük işlemleri açısından ise,…

Dahilde işleme izin belgesi

Dahilde işleme izin belgesi, bir ülkeden ithal edilen eşyanın, bir işleme tabi tutulduktan sonra aynı ya da başka bir ülkeye…

Dahilde işleme

Dahilde işleme, bir ülkede imal edilmiş veya bir ülkeden ithal edilmiş olan eşyanın, yine aynı ülkede işlenmek veya tamamlanmak üzere…

Ciro

Ciro, bir kıymetin, hak sahibi tarafından, bir başka kişiye devredilmesi anlamına gelir. Gümrükte ciro, genellikle ithalat veya ihracat işlemlerinde ödeme…

Charter Sözleşmesi

Charter Sözleşmesi, bir geminin veya uçağın belirli bir süre boyunca özel bir kullanım için kiralanmasını düzenleyen sözleşmedir. Bu sözleşme, taşımacılık…

CE (Confirmite Europeenne) İşareti

CE (Confirmite Europeenne) İşareti, Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) içinde satışa sunulan ürünlerin, ilgili Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinde serbest dolaşıma…

Çapraz Menşe Kümülasyonu

Çapraz Menşe Kümülasyonu, farklı ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmaları (STA) yoluyla ticaretin kolaylaştırılmasını amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, ticaret yapan…

Geri Ödeme Sistemi

Geri Ödeme Sistemi, gümrük vergisi ödemeleri ile ilgili olarak belirli durumlarda ödeme yapılan gümrük vergisinde bir indirim yapılmasına izin veren…

Genelge

Genelge, gümrük mevzuatı ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan, uygulamada yol gösterici nitelikte olan resmi bir belgedir.…

Gecikme Faizi

Gecikme faizi, gümrük mevzuatına uygun olarak yapılmayan ödemelerde tahakkuk eden bir tür vergidir. Gümrük vergileri veya diğer ödemelerin belirlenen sürelerde…

Geçici Kabul

Geçici Kabul, ithal edilen bir eşyanın belirli bir süre içinde gümrük vergileri ve diğer vergiler dahil olmak üzere belirli yükümlülükleri…

Gabari

Gabari, bir taşıt veya kargo için belirlenmiş ölçü ve yük sınırlarıdır. Gümrükte ise, gabari genellikle bir taşıtın veya konteynerin boyut…

Forwarder

Forwarder, yani nakliye acentesi, taşıma işlemlerinin organize edilmesi ve yönetilmesinde uzmanlaşmış bir ticari aracıdır. Forwarderlar, ihracatçı veya ithalatçıların taşıma işlemleri…

Forfaiting

Forfaiting, uluslararası ticarette kullanılan bir finansman yöntemidir. Satıcı, alıcının ödeme gücüne güvenmediği durumlarda, forfaiting yöntemi ile alacaklarını finansal bir kuruluşa…

Fiziki Muayene

Fiziki muayene, gümrük işlemleri sırasında eşyanın fiziksel olarak incelenmesidir. Eşya, gümrük mevzuatı gereği belirli risk analizleri sonucu rastgele seçilerek fiziki…

FEU

FEU, “Forty-foot Equivalent Unit” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 1 FEU, 40 feet uzunluğunda bir konteynerdir. Bu birim, konteyner…

FCL

FCL (Full Container Load), tam konteyner yüklemesi anlamına gelir. FCL, bir ihracatçı veya ithalatçının kendi ürünlerini veya malzemelerini bir konteynere…

Factoring

Factoring, bir şirketin ticari alacaklarını, alacakların tahsil edilmesi için faktoring şirketine devretmesi işlemidir. Faktoring şirketi, alacakların tahsilatını gerçekleştirerek, borçlu olan…

Eşyanın Millileşmesi

Eşyanın millileşmesi, bir ülkede ithal edilen bir ürünün ülke ekonomisinde yerli bir ürüne dönüşmesi anlamına gelir. Bu, üretim, montaj, tamir,…

Eşdeğer Eşya

Eşdeğer eşya, gümrük vergileri veya ticaret politikaları tarafından korunan bir ürünün yerine geçebilecek benzer bir üründür. Bu kavram, bazı ülkelerin…

Elleçleme

Elleçleme, gümrük işlemlerinde eşya veya taşıma aracının fiziksel olarak incelenmesi, ölçümü, tartımı, sayımı, testi, örnek alma, muayenesi gibi işlemlerdir. Elleçleme…

Ekspertiz Raporu

Ekspertiz raporu, gümrük işlemleri sırasında ürünlerin tespit edilmesi ve değerinin belirlenmesi amacıyla talep edilen bir rapordur. Bu raporlar, ürünün kalitesi,…

Eksik Belgelerle Beyan

Eksik belgelerle beyan, gümrük beyannamelerinde gerekli belgelerin tamamının beyan edilmeden ya da eksik beyan edilmesi durumudur. Bu durumda gümrük idaresi…

Ek Tahakkuk

Ek Tahakkuk Elde edilen verilerin veya beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığının veya tam olarak beyan edilmediğinin tespiti halinde, gümrük idaresi tarafından…

Ek Mali Yükümlülük

Ek mali yükümlülük, ithalatı yapılan ürünlerin belirli bir dönemde bir ülkeden diğerine ithalatının artması veya ithalatçı ülkenin yerli üreticilerinin ciddi…

EFTA Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi

EFTA Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA), 1960 yılında İngiltere, İsveç, İsviçre, Norveç, Danimarka, Avusturya ve Portekiz…

EDI – Elektronik Veri Değişimi

EDI, gümrük işlemlerinde kullanılan bir elektronik veri değişim sistemidir. Bu sistem aracılığıyla, ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanılan belgeler elektronik ortamda…

İdari Karar

Hariçte İşleme, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yer alan bir ülkede, Türk menşeili bir malın işlenerek, yeniden ihraç edilmek amacıyla girdi…

Hariçte İşleme

Hariçte İşleme Rejimi, gümrük mevzuatı çerçevesinde yurt içinde üretilen bir ürünün belirli bir süre boyunca ihracat işlemi gerçekleştirilmeden önce yurt…

Haksız Rekabet

Haksız rekabet, bir ürün veya hizmet için yürütülen faaliyetlerde dürüstlük kurallarına uyulmaması veya diğer tarafların meşru haklarının ihlal edilmesi anlamına…

Gümrük Beyanı

Gümrük beyanı, uluslararası ticarette ithalat veya ihracat yapan kişilerin, eşyanın gümrük işlemleri için ilgili gümrük idaresine sunmak zorunda olduğu resmi…

Gümrüklü Saha

Gümrüklü saha, gümrük idaresinin yetkili olduğu ve gümrük işlemlerinin yapıldığı bir alandır. Genellikle limanlar, havaalanları ve sınır kapıları gibi ülkeye…

Gümrüklenmiş Piyasa Değeri

Gümrüklenmiş piyasa değeri, bir ürünün ithalat sırasında ödenen gümrük vergisi dahil toplam bedelidir. İthal edilen ürünün piyasa değeri, uluslararası ticarette…

Gümrüklenmiş Bedel

Gümrüklenmiş bedel, ithalatta veya ihracatta ödenen bedelin, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülükler hariç, gümrük işlemlerinin tamamlandığı anlamına gelir. Yani,…

Gümrük Veri Ambarı Sistemi

Gümrük Veri Ambarı Sistemi (GÜVAS), Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilmiş bir yazılım sistemidir. Sistem, gümrük işlemleri sırasında ortaya…

Gümrük Vergisi

Gümrük vergisi, bir ülkeden diğerine yapılan ithalat ve ihracatta uygulanan bir vergi türüdür. Bu vergi, ithal edilen veya ihraç edilen…

Gümrük Tarife Pozisyonu

Gümrük Tarife Pozisyonu (GTP) bir malın Gümrük Tarife Cetvelindeki sınıflandırması için kullanılan numaralı bir kod sistemidir. GTP, GTİP’in alt seviyesinde…

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP), mal ve hizmetlerin sınıflandırılması için kullanılan bir kodlama sistemidir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilmiştir…

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl Notları

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl Notları, her fasılın altında yer alan açıklamalardır ve o fasıla ait gümrük tarife pozisyonlarına ilişkin detaylı…

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl Başlıkları

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl Başlıkları, ürünlerin ne tür kategorilere ayrıldığını belirleyen başlıklardır. Her bir başlık, aynı veya benzer karakteristik özelliklere…

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl

Gümrük Tarife Cetveli Fasıl, mal ve hizmetlerin ithalat veya ihracat sırasında hangi bölüme dahil edileceğini belirleyen ve buna göre uygulanacak…

Gümrük Tarife Cetveli Bölüm Notları

Gümrük Tarife Cetveli, mal ve hizmetlerin ithalat ve ihracat işlemleri sırasında uygulanacak vergi oranlarını belirlemek için kullanılan bir doküman olup…

Gümrük Tarife Cetveli Bölüm

Gümrük Tarife Cetveli, mal ve hizmetlerin ithalat ve ihracat sırasında uygulanacak vergi oranlarını belirlemek için kullanılan bir dokümandır. Bu cetvel,…

Gümrük Tarife Cetveli

Gümrük Tarife Cetveli, bir ülkenin ithalat ve ihracat işlemleri sırasında uygulanan gümrük vergilerinin belirlendiği resmi bir dokümandır. Bu cetvel, Gümrük…

Gümrük Tarife Alt Pozisyonu

Gümrük Tarife Alt Pozisyonu (GTAP), uluslararası ticarette kullanılan bir sınıflandırma sistemidir. Gümrük vergileri, ithalat ve ihracat düzenlemeleri gibi konular, ülkelerin…

Gümrük Müşaviri

Gümrük müşaviri, gümrük işlemleri konusunda uzmanlaşmış bir kişidir. Bu kişi, gümrük mevzuatı, ithalat ve ihracat işlemleri, gümrük vergileri ve diğer…

Gümrük Hattı

Gümrük hattı, bir ülkenin gümrük bölgesinin dış sınırlarını belirleyen ve yabancı ülkelerle olan sınırını oluşturan çizgidir. Gümrük hattı, ülke ile…

Kota

Kota, bir ülkenin belirli bir dönemde başka bir ülkeden ithal edeceği belirli bir ürün miktarını sınırlandıran bir gümrük önlemidir. Kota,…

Kontrol Belgesi

Kontrol belgesi, gümrük işlemleri sırasında belirli ürünlerin ithalat ve ihracat işlemlerinde kullanılan bir belgedir. Kontrol belgesi, ürünlerin gümrük kontrolünden geçirilmesini…

Konteyner

Konteyner, taşımacılıkta kullanılan bir tür taşıma aracıdır. Genellikle çelikten yapılmış, dikdörtgen şekilli ve kapalı bir kutudan oluşur. Konteynerler, deniz, karayolu…

Konşimento

Konşimento, deniz yoluyla yapılan uluslararası taşımacılıkta, taşınan malın teslim alınması konusunda yapılan bir anlaşmadır. Konşimento belgesi, bir taşıyıcının yükü taşıdığına…

Kombine Nomenklatür Kodu

Kombine Nomenklatür Kodu (KNC), gümrük işlemlerinde kullanılan ve tüm dünya ülkelerinde geçerli olan bir kodlama sistemidir. KNC, bir ürünün ne…

Kıymet

Kıymet, Gümrük mevzuatında  ithal edilen veya ihraç edilen eşyanın vergilendirme işlemi sırasında belirlenen değeridir. Kısacası, gümrük vergisi, KDV ve diğer…

Kimyagerlik Numune

Kimyagerlik numunesi, ithal edilen ürünlerin kimyasal analizlerinin yapılması için alınan örneklerdir. Bu numuneler, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygunluğunu kontrol…

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, Türkiye’de ithal edilen petrol, doğal gaz ve kömür gibi enerji kaynaklarından alınan ÖTV’lerden oluşan bir fondur.…

Kayda Bağlı İhracat

Kayda bağlı ihracat, ihracatçının İhracat Genelgesi’ne göre belirlenmiş koşulları yerine getirmesi ve ihracat işlemi için gerekli izinlerin alınması gereken bir…

Katma Değer Vergisi

Katma Değer Vergisi (KDV), Gümrük Bölgesi’ne giren veya Gümrük Bölgesi’nden çıkan eşyaların satışları, teslimleri ve hizmetlerin sunulması üzerinden alınan bir…

Kap

Kap, Gümrük Birliği kapsamında kullanılan bir terimdir. “KAP” kelimesi, “Kontrol Altına Alma Projesi”nin kısaltmasıdır ve Türkiye Gümrük Bölgesi’ne giriş yapan…

Kabotaj

Kabotaj, bir ülkenin kendi limanları arasındaki deniz taşımacılığına verdiği isimdir. Özellikle denizyolu taşımacılığında kullanılan bir terimdir. Kabotaj hakkı ise, bir…

İzahname

İzahname, gümrük beyannamelerinde yer alan eşyaların ayrıntılı olarak açıklandığı bir belgedir. Gümrük beyannameleri, ülkeye ithal edilen veya ihrac edilen eşyaların…

İtiraz

İtiraz, gümrük işlemleri sırasında, gümrük idaresinin aldığı kararlarla ilgili olarak, ilgili kişilerin itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz, bir karara veya…

İthalatta Gözetim Önlemi

İthalatta gözetim önlemi, ithal edilen ürünlere yönelik ek tarife, kota, sınırlandırma gibi ekonomik önlemlerdir. Bu önlemler, ithalatın belirli bir sektör…

İthalat

İthalat, bir ülkeden başka bir ülkeye mal ve hizmetlerin getirilmesi işlemidir. Gümrük işlemleri sırasında ithalat, ülkeye giriş yapan mal ve…

İthal Eşyasının Gümrük Kıymeti

İthal eşyasının gümrük kıymeti, bir ülkeye ithal edilen malın gümrük işlemleri sırasında belirlenen vergilendirme değeridir. Gümrük kıymeti, ithal eşyanın vergilendirilmesi,…

irsaliye

İrsaliye, bir malın nakli sırasında, malın ne olduğunu, ne kadar olduğunu, nereden nereye gittiğini ve kimin taşıdığını belirten bir belgedir.…

İntaç – Fiili İhraç Tarihi

İntaç – Fiili İhraç Tarihi, bir ülkenin gümrük bölgesinden başka bir ülkeye gerçekleştirilen malların ihracatıdır. İntaç veya fiili ihracat tarihi,…

Incoterms

Incoterms (International Commercial Terms), uluslararası ticarette kullanılan standart bir terimler listesidir. Incoterms, malların satışı sırasında tarafların sorumluluklarını ve risklerini belirleyen…

İkinci Tahlil

İkinci tahlil, gümrük işlemleri sırasında yapılan bir analizdir. Bu analiz, ithal edilen ürünlerin gümrük işlemleri için gerekli olan sağlık, güvenlik…

İkinci Muayene

İkinci muayene, gümrük işlemleri sırasında yapılan bir muayenedir. İlk muayeneden sonra, ürünlerin bazı durumlarda ikinci bir muayeneye tabi tutulması gerekebilir.…

Piyasa Değeri

Piyasa değeri, bir malın veya hizmetin alıcısı tarafından ödenen fiyat veya karşılığıdır. Gümrük işlemleri açısından, piyasa değeri, ithal edilen ürünün…

Patent

Patent, buluş yapan bir kişinin veya kuruluşun keşfedilen icadın kullanım hakkını ve telif hakkını koruyan bir belgedir. Patent, keşfedilen buluşun…

Parsiyel Sevkiyat

“Parsiyel sevkiyat”, bir konteyner veya kamyonun tamamının değil, yalnızca bölümlerinin nakliyesi anlamına gelir. Bu yöntem, nakliye maliyetlerini düşürmek ve malzemelerin…

Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu

Pan Avrupa Menşe Kümülasyonu, Avrupa Birliği (AB) ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ve Batı Balkan ülkeleri arasında bir serbest…

Palet

Palet, genellikle malzemelerin taşınması ve depolanması için kullanılan bir taşıma platformudur. Bir palet, ahşap, plastik veya metal gibi malzemelerden yapılmış…

Özet Beyan

Özet Beyan, bir gümrük beyannamesi ile ilgili olarak, malın gümrük kontrolü sırasında hızlı bir şekilde işlem görmesini sağlamak için kullanılan…

Ortak Gümrük Tarifesi

Ortak Gümrük Tarifesi, Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin ithalat ve ihracat işlemlerinde uyguladığı ortak gümrük vergilerini ve ticaret politikalarını içeren…

Ordino

Ordino, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve bir gümrük beyannamesinde yer alan bir belgedir. Ordino, ithalat veya ihracat işlemlerinin…

Ön Statü Belgesi

Ön statü belgesi, bir malın ihraç edilmeden önce, ihraç edileceği ülkenin gümrük yetkililerine sunulması gereken bir belgedir. Ön statü belgesi,…

Ödeme Emri

Ödeme emri, gümrük işlemleri sırasında vergi veya diğer gümrük ücretlerinin ödenmesi için çıkarılan resmi bir belgedir. Ödeme emri, vergi veya…

Numune

Numune, bir malın kalitesini veya özelliklerini incelemek, test etmek veya ölçmek için alınan bir küçük örnektir. Numuneler genellikle laboratuvarlara veya…

Net Ağırlık

Net ağırlık, bir malın ambalajı veya diğer taşıma araçları ile birlikte olmadan, yalnızca malın kendisinin ağırlığını ifade eder. Net ağırlık,…

Navlun

Navlun, taşıma işlemleri sırasında ödenen ücrettir. Genellikle, malzemelerin bir noktadan diğerine taşınması için bir nakliye şirketi veya taşıyıcı ile yapılan…

Multimodal Nakliye

Multimodal nakliye, farklı taşıma modları kullanarak yapılan bir taşımacılık türüdür. Bu tür taşımacılıkta, malzemelerin bir noktadan diğerine nakledilmesi için farklı…

Mükellefiyet

Mükellefiyet, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve gümrük mevzuatına göre belirli yükümlülükleri olan kişileri ifade eder. Gümrük mevzuatına göre,…

Mücbir Sebep

Mücbir sebep, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve beklenmedik bir olayın, üretim veya ihracatın normal şekilde gerçekleşmesini engellediği durumlarda…

Muayene

Muayene, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve mal veya ürünlerin gümrük kontrolleri altında fiziksel olarak incelenmesini ifade eder. Muayene,…

Menşe Kuralı

Menşe kuralı, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve bir malın menşe ülkesinin belirlenmesinde kullanılan kuralların tümünü ifade eder. Menşe…

Menşe Kümülasyonu

Menşe kümülasyonu, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve ticaret anlaşmaları kapsamında üretim sürecinde kullanılan malzemelerin ülkeleri arasında değiştirilmesi veya…

Menşe

Menşe, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve bir malın nerede üretildiğini veya hangi ülkeden geldiğini belirleyen bir kavramdır. Gümrük…

Matrah

Matrah, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve vergi veya harçların hesaplanmasında temel alınan vergiye tabi tutulan malın değeri anlamına…

Mahrece İade

Mahrece iade, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve ihracatı yapılan bir malın, ihracatçı tarafından üretim veya imalatı gerçekleştirildiği ülkeye…

Lojistik

Lojistik, mal ve hizmetlerin üretiminden son tüketicilere ulaşmasına kadar olan tedarik zinciri sürecindeki faaliyetleri kapsayan bir işlevdir. Lojistik, üretimden başlayarak,…

Tarife Kontenjanı

Tarife kontenjanı, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve belirli bir malın ithalatı için belirlenmiş belirli bir miktar veya değer…

Tarife Dışı Engel

Tarife dışı engeller, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve belirli bir mal veya hizmetin ithalatını veya ihracatını engellemek veya…

Tam Tespit

Tam tespit, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve ithal edilen malın doğru bir şekilde belirlenmesi ve değerinin doğru bir…

Tam Muafiyet

Tam muafiyet, gümrük vergilerinden ve diğer vergilerden tamamen muaf tutulan bir durumu ifade eder. Bu, belirli bir mal veya hizmetin,…

Takas

Takas, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve iki taraf arasında mal veya hizmet değişimini ifade eder. Gümrükte takas, bir…

Tahakkuk

Tahakkuk, gümrük işlemleri sırasında kullanılan bir terimdir ve genellikle vergi tahsilatı ile ilgilidir. Tahakkuk, gümrük vergilerinin ve diğer ücretlerin müşteriler…

Şüpheli İşlem

Şüpheli işlem terimi, gümrük işlemleri sırasında, yasalara uygunluğu veya doğruluğu konusunda soru işaretleri oluşan bir işlemi tanımlar. Bu işlem, malın,…

Supalan

Supalan terimi, gümrükte sıklıkla kullanılan bir terim değildir. Bu nedenle, hangi bağlamda kullanıldığına bağlı olarak, farklı anlamlara gelebilir. Eğer “Supalan”…

Standardizasyon

Standardizasyon, gümrük işlemlerinde, mal ve hizmetlerin standartlaştırılması, test edilmesi ve sertifikalandırılmasıdır. Standartlar, gümrük işlemlerinin yürütülmesinde önemli bir rol oynar. Standartlar,…

Spesifik Tarife

Spesifik tarife, belirli bir mal veya ürün için sabit bir gümrük vergisi tutarı belirleyen bir tarifedir. Bu tarife, genellikle malın…

Sözlü Beyan

Sözlü beyan, gümrük mevzuatına göre, malların gümrük beyannamesinin sunulmasından önce, sözlü olarak gümrük memurlarına beyan edilmesi işlemidir. Bu işlem, belirli…

Sondaj Usulü Muayene

Sondaj usulü muayene, gümrük kontrolü sırasında yapılan bir tür muayenedir. Bu muayene, gümrük memurlarının, eşyanın içinde veya üzerinde herhangi bir…

Serbest Ticaret Anlaşması

Serbest Ticaret Anlaşması (STA), iki veya daha fazla ülke arasında mal ve hizmet ticaretindeki gümrük vergileri, kontroller ve diğer ticari…

Serbest Dolaşım

Serbest dolaşım, Avrupa Birliği (AB) içinde malların, kişilerin, hizmetlerin ve sermayenin üye ülkeler arasında özgürce dolaşımına izin veren bir ilkedir.…

Serbest Bölge Kullanıcısı

Serbest bölge kullanıcısı, serbest bölge alanında faaliyet gösteren ve burada ticari işlemler yapan kişi veya şirkettir. Serbest bölge kullanıcıları, serbest…

Serbest Bölge İşleticisi

Serbest bölge işleticisi, serbest bölgede bir işletmeyi işleten kişi veya şirkettir. Bu kişi veya şirket, serbest bölge alanında faaliyet gösteren…

Serbest Bölge

Serbest bölge, gümrük mevzuatına tabi olan bir ülke içinde yer alan ancak ithalat, ihracat ve diğer ticari işlemler için özel…

Sektörel Dış Ticaret Şirketi

Sektörel dış ticaret şirketi, belirli bir sektördeki ihracat ve ithalat faaliyetleriyle ilgilenen bir şirkettir. Bu tür şirketler, belirli bir sektördeki…

Şartlı Muafiyet Sistemi

Şartlı muafiyet sistemi, gümrük vergileri veya vergi dışı yükümlülükler gibi gümrük mevzuatının belirli hükümlerine muafiyet sağlamak için kullanılan bir sistemdir.…

Sahte Menşeili Eşya

Sahte menşeili eşya, bir ülkenin yerine getirilmesi gereken ithalat işlemlerinde, gerçek menşe yerinin gizlenmesi veya yanıltıcı menşe beyanında bulunulması yoluyla,…

Römork Nedir?

Römork, bir aracın veya traktörün arkasına takılan ve yük taşımak için kullanılan bir araçtır. Römorklar, genellikle taşımacılıkta, inşaat ve tarım…

Ro-Ro

Ro-ro, “roll-on/roll-off” kelimesinin kısaltmasıdır ve taşıt ve yük gemilerinin malları yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, yükleri…

Rezerve Tutanağı

Rezerve tutanağı, bir gümrük işlemi sırasında malların geçici olarak tutulması veya gümrük idaresi tarafından belirli bir süre boyunca depolanması gerektiği…

Telafi Edici Vergi

Telafi edici vergi, bir ülkenin, başka bir ülkenin ihracatındaki haksız rekabeti önlemek veya ortadan kaldırmak için uyguladığı bir vergidir. Bu…

Teminat

Teminat, gümrük işlemleri sırasında ödenmesi gereken vergilerin, vergi cezalarının veya diğer gümrük masraflarının ödenmesi için yatırılan bir miktardır. Gümrük idaresi,…

Teminat Mektubu

Teminat mektubu, bir gümrük işleminin tamamlanması için gerekli olan bir gümrük teminatının verilmesi amacıyla düzenlenen bir belgedir. Bu mektup, bir…

Tercihli Tarife

Tercihli tarife, bir ülkenin diğer ülkelerle ticaretinde uyguladığı vergi tarifesinde indirim yapılmasına olanak tanıyan bir uygulamadır. Tercihli tarife, bir ülkenin…

Tercihsiz Menşe Kuralları

Tercihsiz Menşe Kuralları, bir ürünün menşeini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu kurallar, bazı ülkeler arasındaki ticareti kolaylaştırmak ve teşvik…

Tescil

Tescil, bir ürünün veya malzemenin resmi olarak kaydedilmesi veya kayıt altına alınması işlemidir. Gümrük işlemleri sırasında tescil, ürünlerin yasal ve…

Tescil Onayı

Tescil onayı, bir ürünün belirli bir ülkede tescil edilip edilmediğini doğrulayan bir belgedir. Bu belge, ürünlerin sınır ötesi ticaretinde önemli…

Teu

TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) bir konteynerin ölçü birimidir. TEU, 20 fit (6.1 metre) uzunluğunda bir konteyneri ifade eder. Konteyner taşımacılığındaki…

Tır

Tır, yük taşımacılığı için kullanılan bir taşıt aracıdır ve genellikle kara yolu taşımacılığında tercih edilir. Tırlar, gümrük işlemlerinde önemli bir…

Transit

Transit, bir ülkenin toprakları üzerinden geçen ve başka bir ülkeye gidecek olan malların gümrük işlemlerinin yapılmadan taşınmasıdır. Bu işlem, malın…

Üçüncü Ülke

Üçüncü ülke, bir gümrük bölgesinin dışında kalan bir ülkedir. Gümrük bölgesi, gümrük birliği veya serbest ticaret anlaşması yoluyla bir araya…

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (International Air Transport Association – IATA), havayolu endüstrisinde faaliyet gösteren ticari havayolu şirketlerinin uluslararası standartlarda çalışabilmesi…

VEDOP – Vergi Dairesi Otomasyon Projesi

VEDOP – Vergi Dairesi Otomasyon Projesi, Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen ve gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan…

Vergi Ödeme Mükellefiyetinin Başlangıcı

Vergi ödeme mükellefiyetinin başlangıcı, ülkeye ithal edilen veya ihrac edilen malın gümrük işlemlerine tabi tutulduğu andır. Gümrük işlemleri, malın ülkeye…

Vergiye Esas Olan Tarife

Vergiye Esas Olan Tarife gümrük terimleri açısından, vergiye esas olan tarife, bir ülkeye ithal edilen veya ihraç edilen mallar üzerinde…

Yan Sanayi

Gümrük terimleri açısından yan sanayici, ana sanayi tarafından üretilen bir üründe kullanılan ara mal, yarı mamul veya hizmeti üreten firmaları…

Yatık Mal Nedir

Yatık mal, nakliye sırasında düşey olarak taşınması gereken bir malın, yanlışlıkla yatay bir şekilde taşınması sonucu hasar görmüş olan malı…

Zeyilname Nedir

Zeyilname, gümrük beyannamesi üzerinde yapılan değişiklikleri veya eklemeleri belirten bir belgedir. Gümrük beyannamesi, bir ürünün ithalatı veya ihracatı sırasında gümrük…

Üçüncü Ülke Nedir

Üçüncü ülke, iki farklı gümrük bölgesi arasında yer alan ve bu bölgelerden herhangi birine ait olmayan bir ülkeyi ifade eder.…